Bireysel kariyer yönetiminde iş/meslek danışmanlığının ve iletişimin rolü: Kastamonu İŞKUR örneği - Canal, Buket (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı, İş/Meslek Danışmanlığı ve İletişimin Bireysel Kariyer Yönetimi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışma Kastamonu İŞKUR’ da kayıtlı olan 362 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında bir keşfedici çalışma yürütüldüğü için öncelikle çalışma kapsamında kullanılan ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik testleri uygulanmıştır. Kullanılan ölçeklerin faktör yapısının belirlenmesi için Açıklayıcı Faktör Analizinden, maddelere ilişkin güvenilirlik düzeylerinin tespiti için Cronbach’ın Alfa katsayısı ve elde edilen faktör yapısının örneklem ile uyumunu test edebilmek için Doğrulayıcı Faktör Analizlerinden faydalanılmıştır. Bununla birlikte hipotezler kapsamında analiz sürecinde kategorik değişkenlerin grup ortalamaları arasındaki farkın test etmek için bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemleri kullanılmıştır. Son olarak araştırma hipotezlerine dahil edilen değişkenler arasındaki etkilerin ortaya çıkarılması adına Yapısal Eşitlik Modelinden (YEM) faydalanılmıştır. Yapılan istatistiki analizler sonucunda genel olarak iş/meslek danışmanlığı ve iletişimin bireysel kariyer yönetimi üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
The role of career job/vocational counseling and communication in individual management: A case study of Kastamonu ISKUR
Keywords: Bireysel Kariyer Yönetimi, İletişim, İş/Meslek Danışmanlığı