Üniversite öğrencilerinin vatandaşlık algısının belirlenmesi - Demirbaş, İbrahim (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Bu tez çalışmasında, Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin belirli değişkenlere göre, vatandaşlık algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun ölçek formu; uzman görüşleri alınarak hazırlanmış, ön uygulama yapılarak ve tekrar alınan profesyonel görüşlerle son şekli verilmiştir. Çalışmanın evreni, 2014-2015 eğitim–öğretim yılında öğrenim gören 20476 öğrencidir. Örneklem sayısı, 1409 öğrenciden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında beşli likert tipi Vatandaşlık Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek; iki bölümden, beş boyuttan ve 45 maddeden oluşmuştur. Birinci bölümde; kişisel bilgiler, ikinci bölümde; üniversite öğrencilerinin vatandaşlık algıları yer almıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizinde, SPSS (Statistical Package For Social Science) paket programından yararlanılmıştır. Yapılan çalışmada üniversite öğrencilerinin vatandaşlık algılarının cinsiyete göre değiştiği bulunmuştur. Vatandaşlık algısı kızlarda yüksek çıkarken erkek öğrencilerde düşük çıkmaktadır. İl merkezinde yaşayan öğrencilerin vatandaşlık algısı yüksek çıkarken köyde yaşayan öğrencilerin düşük çıkmakta olduğu belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak; kız öğrencilerin neden daha fazla vatandaşlık algısına sahip olduğu araştırılabilir. Köyde yaşayan öğrencilerin vatandaşlık algısının il merkezinde yaşayanlara göre daha düşük olmasının nedenleri araştırılabilir.
The determination of the university student' citizenship perception
Keywords: Sosyal Bilgiler, Vatandaşlık, Vatandaşlık algısı, Vatandaşlık eğitimi