İnşaat Sektörü Finansal Performansının Entropi Tabanlı Topsis Yöntemi ile Değerlendirilmesi - DOĞAN, Öznur; DOĞAN, Özlem (Selcuk University, 2023)
İnşaat sektörü, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınmada kullanılan en önemli araçlardan biridir. Emek yoğun bir sektör olmasından dolayı istihdam üzerindeki etkisi önemli düzeydedir. Ayrıca sektörler arası ilişkilerin en yoğun olduğu bir sektör olması ve diğer sektörleri de etkilemesinden dolayı, GSYİH üzerindeki payı nedeniyle ekonomide lider konumdadır. Sektörün ülke ekonomisi üzerinde bu denli etkisinin olması, finansal performansının devamlılığını ve takibini zorunlu kılmaktadır. Çalışmada, inşaat sektörünün 2011-2020 yılları arasındaki finansal performansı Entropi tabanlı Topsis yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizde, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayımladığı sektör bilançolarından elde edilen finansal oranlar kullanılmıştır. Analiz sonucunda inşaat sektörünün en yüksek finansal performansa sahip olduğu yıl, 2012 yılı olarak tespit edilmiştir. Yıllar itibariyle bu sıralamayı 2013, 2014, 2020, 2019, 2015, 2011, 2017 ve 2016 yılları takip etmektedir. En düşük performans, döviz kurlarındaki artışların gerçekleştiği 2018 yılında gerçekleşmiştir. Döviz kurlarında ve faiz oranlarındaki dalgalanmalar, enflasyon ve yapılan yatırımlar gibi ülkedeki durgunluk ve ekonomik dalgalanmalar inşaat sektörünü doğrudan etkilemektedir.
Keywords: H1-99; i̇nşaat sektörü; merkez bankası sektör bilançoları; finansal oranlar; Finansal Performans; Finansal Oranlar; Merkez Bankası Sektör Bilançoları; İnşaat Sektörü; Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk (Diğer); Finansal Performans; Finansal Muhasebe; Accounting, Auditing and Accountability (Other); Finansal Oranlar; finansal performans; İnşaat Sektörü; Social sciences (General); financial performance; Financial Accounting; central bank sector balance sheets; construction sector; Merkez Bankası Sektör Bilançoları; Financial Ratios; Central Bank Sector Balance Sheets; Construction Sector; Financial Performance; financial ratios; Financial Performance; Financial Ratios; Central Bank Sector Balance Sheets; Construction Sector