Kastamonu'da nüfus değişiminin arazi kullanımı üzerine etkileri - Alshaybani, Sumayyah Alsharif Ali (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Arazi kullanım türleri ile nüfus yoğunluğu ve göç arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Göç, bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından biridir. Özellikle orman işletmeleri göçün sosyal, ekonomik ve ekolojik boyutlarından etkilenmektedir; bu işletmeler her geçen gün ormancılık faaliyetlerinde etkin bir şekilde faaliyet gösterecek işgücü bulmakta giderek zorlanmaktadır. Kastamonu ilinden gelen göç nedeniyle nüfus azalmakta ve bu da arazi kullanımında çeşitli değişikliklere neden olmaktadır. Bu değişimler daha çok orman ve tarım alanlarında kendini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, çalışma alanından göç sürecine neden olan en önemli neden ve nedenleri, göç sürecinin sorunları ve etkilerini tespit etmek ve arazi kullanımlarındaki değişiklikleri ortaya koymaktır. Yapılan çalışmada; Kastamonu ili ilçelerine (Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt, İnebolu), ait alanlarda ormanlık alanların önemli ölçüde artış gösterdiği, bunun aksine bozuk orman alanları, yerleşim ve ziraat alanlarının ise önemli ölçüde azalış gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, çalışma alanlarındaki nüfusun azalması ve kırsal alanlardan göç kentlere göç edilmesinden dolayı, insanların tarım yaptıkları alanları terk ettikleri ve bozuk orman alanları üzerindeki sosyal baskının ortadan kalkmasıyla bu alanların verimli ormanlık alanlara dönüştüğü tespit edilmiştir.
The effects of population change on land use in Kastamonu
Keywords: Kastamonu, Arazi Kullanım Değişimi, Nüfus Değişimi, Göç, Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt, İnebolu