Köprülü Kavşak Sistemlerinin Kazaları Azaltmadaki Etkisi: Devrekani Kavşağı Örneği - Doğan, Oğuz; Ahıskalı, Adem; Vurdu, Can Doğan (Trafik ve Ulasim Arastirmalari Dergisi, 2023)
Trafik kazaları, insan hayatını etkileyen büyük bir halk sağlığı sorunudur. Meydana gelen trafik kazalarının büyük çoğunluğu genellikle insan hatalarından kaynaklanmaktadır. Ancak tüm kazalar insani hatalardan kaynaklanmaz, yol durumu ve zemin durumu gibi diğer faktörler de kazalara neden olabilir. Aynı noktada sürekli olarak benzer kazaların meydana geldiği yerler, kaza kara noktası olarak adlandırılır. Bu çalışmada, Kastamonu ilinden başlayarak Niğde ilinde son bulan D765 İnebolu devlet karayolunun 2. kesim noktası 0. kilometresinde bulunan Devrekani Kavşağı mevkiinde 2010-2022 yılları arasında meydana gelen trafik kazaları incelenmiştir. Bu kavşak noktası 2019 yılından itibaren köprü kavşak halini almıştır. Öncesinde ise kontrolsüz (hemzemin) kavşak olarak çalışan sistem sebebiyle çok fazla kaza meydana gelmiştir. Devrekani kavşağı mevkiinde 2010- 2018 yılları arasında onlarca ölümlü yaralamalı kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen kazaları engellemek amacıyla 2018 yılı içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kavşak noktasının köprü kavşağa dönüştürülmesine karar verilmiştir. İnşa çalışması sırasında titizlikle alınan tedbirler sayesinde belirtilen alanda ölümlü bir kaza yaşanmaması da dikkat çekmektedir. Bu veriler sonucunda yapılan köprü kavşağın ne kadar gerekli ve önemli olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, hemzemin kavşaklarda yapılan iyileştirme çalışmalarının olumlu faydaları olduğu tespit edilmiş ve benzer noktalarda alınabilecek önlemlerin trafik kazalarını azaltacağı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Trafik kazası; Kaza sebepleri; Kavşak; D765 İnebolu Devlet Karayolu