SAĞLIK HİZMET KALİTESİ İLE HASTA MEMNUNİYETİ İLİŞKİSİ: KASTAMONU'DA YAŞAYAN LİBYALI AİLELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - EMSEMEIR, Eman M. Youssif (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Herhangi bir hizmetten memnun kalmak izafidir. Memnuniyet, yaş, cinsiyet, kişi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Memnuniyetteki en yüksek puan kalitedir ve hatta memnuniyet de kalitedeki en yüksek puandır. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmet kalitesi ile hasta memnuniyeti arasında ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada, Kastamonu Şehrinde yaşayan Libyalı ailelerden tesadüfi örnekleme ile belirlenenler üzerinde yatay kesit araştırma yapıldı. Veri toplama yöntemi anket, anket için kullanılan ölçek likert ölçeği ve anket uygulanan denek sayısı seksen beştir. Çalışmanın sonucunda, hizmet kalitesi ile hasta memnuniyeti arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Deneklerin, doktor muayenehanesindeki bekleme süresinden memnun kalmadıkları tespit edildi. Kişisel görüşme tekniği kullanarak daha ayrıntılı çalışmaların yapılması ve doktor muayenehanesindeki bekleme süresinin azaltılması için gereken iyileştirmenin yapılması önerilmiştir.
Keywords: Sağlık sektörü, hizmet kalitesi, hasta memnuniyeti, yatay kesit araştırma