Otel İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Standartları - AYDOĞDU, Aydoğan (Detay Anatolia Yayıncılık, 2012)
Günümüzde turizm etkinlikleri her yıl bir milyardan fazla insanın katıldığı en önemli ekonomik, sosyal ve kültürel bir nitelik kazanmıştır. Bireylerin geçici olarak sürekli yaşadıkları yerlerden başka yerlere seyahatleri, varış noktalarında konaklayacakları işletmelerin sağlık ve güvenlik koşullarına sahip olup olmadığı sorusunun sürekli bir biçimde yöneltilmesine yol açmaktadır. Bu sorunun sağlıklı bir biçimde yanıtlanabilmesi otel işletmelerinin ulusal ve uluslararası bazı standartlara sahip olmaları ölçüsünde olanaklıdır. Ancak ülkemizde otel işletmelerinde olması gerekli sağlık ve güvenlik konularını ve bu konularla ilişkilendirilebilecek standartları içerir çerçeve bir yasa ya da yönetmelik yoktur. Bu çalışma otel işletmelerinde olması gereken Sağlık ve Güvenlik konularını saptama ve genel bir perspektif içerisinde okuyuculara tanıtma amacını taşımaktadır. Amacın gerçekleştirilebilmesi için öncelikle alanyazın taraması yapılarak otel işletmelerinde ulusal ve uluslararası sağlık ve güvenlik konularının neler olduğu saptanmıştır. Bu çabanın yanı sıra ulusal ve uluslararası etkinlik gösteren bazı seyahat ve otel işletmesi temsilcileri ile de görüşülmüştür. Çalışmada ayrıca alanyazın taraması ve uzman görüşleri sonucu elde edilen bulgular ışığında otel işletmelerinde olması gereken ulusal ve uluslararası standartlara da yer verilmiştir. Bundan da öte anılan sağlık ve güvenlik standartlarını toplu bir biçimde ele alıp uluslararası genel geçer bir referans niteliğinde yayımlayan İngiliz Tur Operatörleri Birliğinin (FTO) uygulamalarına da yer verilmiştir.
Keywords: Otel İşletmeleri, Sağlık ve Güvenlik Standartları, İngiliz Tur Operatörleri Birliği.