KASTAMONU İLİ DOĞANYURT - CİDE İLÇELERİ TOPRAK VE SAHİL KUMU NUMUNELERİNDEKİ DOĞAL RADYASYON SEVİYESİNİN BELİRLENMESİ - DEMİRYUĞURAN, Ahmet Timur (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Çalışmada, Kastamonu ili Doğanyurt – Cide ilçelerinden toplanan 60 adet toprak ve sahil kumu numuneleri gama spektrometresi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan radyometrik analizler sonucunda 238U, 232Th ve 40K doğal radyonüklidlerinin aktivite konsantrasyonları hesaplanmıştır. Bulunan değerlerin dünya ortalamalarının altında olduğu görülmüştür. Bu konsantrasyonlardan yararlanılarak radyum eşdeğer aktiviteleri, dış tehlike indeksleri ve gama aktivite konsantrasyon indeksleri tespit edilmiştir. Ayrıca G-M sayacı ile yerinde ölçüm yapılmıştır. Bu ölçümler kullanılarak yerinde havadaki emilmiş gama dozu ve yıllık efektif doz ile 238U, 232Th ve 40K radyonüklitlerinin aktiviteleri kullanılarak hesaplanan havadaki emilmiş gama dozu ve yıllık efektif doz tespit edilmiştir.
Keywords: Kastamonu, Doğanyurt, Cide, Çevresel radyoaktivite