Çağımızın inovasyonu robotlar: Sağlık sektöründe nicel bir araştırma - Yıldırım, Ali (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Günümüzde diğer sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de hizmet robotlarının kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle hizmet robotları ile ilgili sağlık hizmeti alan hastaların tutumlarının araştırılması önem arz etmektedir. Bu amaçla bu çalışmada sağlık sektöründe hizmet robotları ile ilgili algılanan avantaj ve dezavantaj ile algılanan değerin hizmet robotlarını kullanım niyeti üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 394 hastadan anket ile veri toplanmıştır. Yapısal eşitlik modeli analizi sonucunda algılanan avantaj ve algılanan değerin hizmet robotları kullanım niyetini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Algılanan dezavantajın ise kullanım niyetini anlamlı olarak etkilemediği tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca sektöre ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Robots, the innovation of our age: A qualitative study in the health sector
Keywords: Hizmet robotları; İnovasyon; Sağlık Sektörü