Mineral katkıların reaktif pudra beton özelliklerine etkisi - Issa, Ibrahım Sası Alı (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Reaktif Pudra Betonu (RPB) yüksek mekanik dayanım, süneklik, tokluk ve durabilite özelliklerine sahiptir. RPB eşsiz karışım tasarımı, üretim teknikleri, yüksek oranda bağlayıcı kullanımı, silisli malzeme ikamesi, yüksek oranda yeni nesil su azaltıcı kimyasalların kullanımı ve su/bağlayıcı oranının düşürülmesi gibi özellikleri ile geleneksel betondan farklılıklar gösterir. Çalışmada 16 farklı karışım tasarlanmış; silis dumanı (SD) %5, %10, yüksek fırın cürufu (YFC) %40, %50, %60, pomza tozu (PT) %10 ve %20 gibi farklı oranlarda, tekli, ikili ve üçlü karışımlar şeklinde çimento yerine ikame edilerek, mineral katkıların RPB’lerin mekanik performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Agrega/bağlayıcı ve su/bağlayıcı oranları sabit tutulmuş, RPB numuneleri su ve laboratuvar kürü olmak üzere iki farklı ortamda olgunlaştırılmış, sertleşmiş numunelere 3, 7, 28 ve 90. günün sonunda eğilme, basınç ve ultrases geçiş hızı testleri uygulanmıştır. %10 SD-%20 PT ikameli numunenin 90 günlük basınç dayanımının 129,0 MPa, %10 SD-%40 YFC-%20 PT ikameli numunenin 90 günlük basınç dayanımının da 133,4 MPa ulaştığı belirlenmiştir. Ayrıca %60-70 ikame oranı karışımlarla yüksek performanslı beton üretiminin mümkün olduğu görülmüştür.
Keywords: Yüksek fırın cürufu, Pomza tozu, Silis dumanı, Eğilme dayanımı, Basınç dayanımı.