Maarif ve vilayet salnamelerine göre Kastamonu’da eğitim (1869-1903) - Sağlam, Tarık (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalıĢmanın amacı 1869-1903 yılları arasında Kastamonu vilayetindeki eğitim durumunu Kastamonu Vilayet Salnameleri ve Maarif Salnameleri bağlamında ortaya koymaktır. ÇalıĢmanın sonucunda söz konusu yıllarda Kastamonu vilayetinde mevcudiyeti anlaĢılan eğitim kurumları, sıbyan mektepleri, ibtidai mektepler, rüĢdiyeler, idadiler, sanayi mektebi, azınlıklara ait mekteplerdir. Bununla birlikte eğitimle bağlantılı okullar dıĢındaki diğer kurumlar ise cami ve mescitler, hangâhlar, tekke ve zaviyeler, kiliseler, manastırlar, kütüphanelerdir. Ayrıca eğitim kurumlarındaki mevcut öğrenci ve öğretmen sayılarındaki yıllara göre değiĢim de çalıĢmadaki önemli bulgular arasındadır. Bu yönüyle araĢtırmanın dönem çalıĢmalarına önemli katkılar sağlayacağı ve Kastamonu vilayetinin 1869-1903 yılları arası eğitim tarihinde önemli bir boĢluğu dolduracağı söylenebilir. ÇalıĢmada tarihsel araĢtırma yöntemi kullanılmıĢ olup veriler betimsel analize tabi tutulmuĢtur.
Keywords: Kastamonu, vilayet, maarif, salname