PROFESYONEL TURİST REHBERLERİNİN EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMLERİNDE ALDIKLARI YABANCI DİL EĞİTİMİNİN MESLEKİ AÇIDAN YETERLİLİĞİ - CANSU, EMRULLAH (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Turizm aktiviteleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum ülkelerin turizm faaliyetlerini arttırmasında ve geliştirmesinde rekabet duygusu yaratmaktadır. Bu rekabet, turizm aktiviteleri içerisinde yer alan, ülkelerinin turizm elçileri olarak bilinen turist rehberlerinin eğitimlerinin geliştirilmesini de kapsamaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın amaçları arasında, turist rehberliği eğitimi alınan kurumlarda verilen yabancı dil eğitimlerinin, kokart alabilmek ve mesleği sürdürebilmek için yeterli olup olmadığı ölçmek yer almaktadır. Bu bağlamda Türkiye’deki turist rehberliği programlarının müfredatları incelenmiş ve müfredatta yer alan yabancı dilleri, saatleri ve hangi yıl verildiklerinin bilgileri sunulmuştur. Ayrıca dil yeterliliklerini ortaya çıkarmak için 13 turist rehberi odasına kayıtlı 384 eylemli profesyonel turist rehberlerine anket çalışması uygulanmıştır. Müfredat sonuçları kapsamında, üniversitelerin turist rehberliği programlarının açılmasında ve yürütülmesinde yabancı dil açısından, verildiği yabancı dilleri, saatleri ve yıllarında belirlenmiş herhangi bir ölçüt bulunamamıştır. Yapılan anket çalışmasının sonuçları kapsamında ise, genel olarak verilen yabancı dil eğitimlerinin yetersiz olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak teorik olarak verilen yabancı dil eğitiminin pratik olarak verilen yabancı dil eğitimine kıyasla daha yeterli olduğu da çıkan sonuçlar arasında yer almıştır. Dolayısıyla üniversitelerdeki turist rehberliği programlarında verilen yabancı dil eğitimleri profesyonel turist rehberlerinin kokartlarını almaları için yeterli eğitimin verildiği ancak mesleğin yürütülmesinde gerekli pratik yabancı dil eğitiminin yeterli düzeyde verilmediği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda turist rehberliği eğitimindeki sorunların düzeltilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: Turizm, Turist Rehberi, Eğitim, Yabancı Dil