YENİ İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER PROGRAMI HAKKINDA MÜFETTİŞ TUTUMLARI - Aydınözü, Duran; Şimşek, Nihat; İbret, B.Ünal (K.Ü. Kastamonu Eğitim Derg. Cilt:17, No:2, Kastamonu, 2009)
Sosyal bilgiler dersi, iyi ve etkili vatandaş yetiştirmede temel işleve sahip derslerin başında gelir. Bu amaçla, sosyal bilgiler programlarının günün koşullarına uygun olarak, bireyi hayata hazırlamak açısından ve ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde düzenlenmesi çok önemlidir. Yeni sosyal bilgiler programının yukarıda belirlenen hedeflere ulaşmadaki etkililiğini ve uygulanabilirliğini müfettiş görüşleri doğrultusunda belirlemeyi amaçlayan bu çalışmanın evrenini, ülkemizin tamamını genellemesi için farklı illerde görev yapan 87 ilköğretim müfettişi oluşturmaktadır. Tarama (survey) yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veri toplamak amacıyla 5’li likert tipi olarak hazırlanan ve 31 maddeden oluşan müfettiş görüşlerini belirleme ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan ölçekle elde edilen bulgular SPSS 15.00 paket programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma ile ortaya konan sonuçlara bakıldığında, ilköğretim müfettişlerinin yeni programın etkililiği ve uygulanabilirliğini hakkında olumlu tutum taşıdıkları anlaşılmış, müfettişlerin programa yönelik tutumlarının cinsiyete, mezun oldukları programa ve mesleki kıdemlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. The social studies course is in the lead of the courses, which have a basic function in bringing up effective and better citizens. For this purpose, it is very important that the social studies curriculums be designed in line with the circumstances of the present day in a way that they can prepare the individual for life and meet their needs. The population of this study, which aims at determining the effectiveness and applicability of the new social studies curriculum in achieving the goals set above by the views of the inspectors, is made up of 87 primary education inspectors serving in different provinces in Turkey in order to have a general view for the country as a whole. For data collection, “Inspectors’ Views Scale”, which is composed of 31 items and prepared as a Likert type has been employed in the study in which the survey method was used. The findings obtained by the scale applied have been assessed by the SPSS 15.00 package software. When the results obtained from the study are examined, it is seen that the primary education inspectors hold positive views on the effectiveness and applicability of the new social studies curriculum, and it is seen that the attitudes of the inspectors do not differ significantly by gender, the program graduated and seniority.
ATTITUDES OF THE INSPECTORS ON THE NEW SOCIAL SCIENCE CURRICULUM OF PRIMARY EDUCATION
Keywords: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Programı, Müfettiş Görüşleri; social studies, social studies curriculum, views of inspectors.