ORMAN YÖNETİMİ SERTİFİKASYON SİSTEMLERİNİN PLANLAMA VE SİLVİKÜLTÜR YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ - KILIÇ, Fatih Deniz (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu yüksek lisans tez çalışmasıyla, FSC belgesine sahip ve ETFOP yaklaşımı ile amenajman planları yenilenen Araç Orman İşletme Müdürlüğü (Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü), örneğinden yararlanılmıştır. Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planları, FSC sürecinin yönetim planını belirten 7. Prensibi kapsamında FSC’nin denetim raporları incelenerek mevcut mevzuatlar ölçüsünde planlama ve silvikültür yönünden değerlendirilmiştir. Bu kapsamda çeşitli sorunlarla karşılaşılmıştır. FSC sisteminin 7.ilkesi kapsamında yapılan değerlendirmelerin sonucunda ETFOAP’da ve amenajman planı yapımında kullanılan mevcut mevzuatlarda bir takım eksiklikler tespit edilmiştir. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için öneri ve çözüm yolları geliştirilerek öncelikle mevcut mevzuatlara ek yapılması veya yeni mevzuatlar çıkarılması ön görülmüştür. Bu düzenlemelerle birlikte FSC belgesine sahip orman alanlarında yapılacak ETFOAP’nın 7. İlkeye ait kriter ve göstergelere cevap vereceği görüşüne varılmıştır
Keywords: Araç, Orman, İşletme, Sertifikalandırma, FSC, ETFOAP