Mali Okuryazarlık, Girişimcilik Eğilimi ve Potansiyeli Arası İlişkilerin Analizi - Di̇lek, Serkan; Zorkun, Murat (Finans Ekonomi ve Sosyal Arastirmalar Dergisi, 2020)
Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma amaçlarını gerçekleştirebilmek için ülkeler, özellikle gençlerin girişimcilik eğilimlerini, potansiyellerini yükseltmeyi amaçlamaktadırlar. Gençlerin girişimcilik potansiyellerinin yükselmesi için de bilgi açısından donanımlı olmaları gerekmektedir. Girişimcilerin ekonomi, finans, maliye ile ilgili konularda sahip oldukları bilgiler işlerinde yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı girişimcilik eğilimi ve potansiyeli ile mali okuryazarlık ilişkilerini incelemektir. Bu amaçla Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyan gençlere anket uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda girişimcilik eğilimi ile mali okuryazarlık arasında orta ilişki; girişimcilik potansiyeli ile mali okuryazarlık arasında zayıf ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda ise mali okuryazarlığın, girişimcilik eğilimi ve girişimcilik potansiyeli üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Economics; Mali Okuryazarlık; Girişimcilik Eğilimi; Girişimcilik Potansiyeli; Ekonomi