TIG YÖNTEMİYLE 45Mn5 ÇELİK YÜZEYİNDE ÜRETİLEN SiC ESASLI KAPLAMALARIN MİKROYAPI KARAKTERİSTİKLERİ - Yıldırım, M. M.; Buytoz, S.; Islak, S. (Proceedings of 11th International Materials Symposium, April 19-21, 2006, Denizli, Türkiye TÜBİTAK, 2006)
Bu çalışmada, bir 45Mn5 çelik yüzeyinde tungsten asal gaz (TIG) yöntemiyle üretilen SiC esaslı kaplamaların, mikroyapı ve mikrosertliğine üretim parametrelerinin etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Üretim parametrelerinin özellikle enerji girdisi ve toz miktarına bağlı olarak, farklı mikroyapılar elde edilmiştir. Düşük toz miktarlarında mikroyapıda dendritik bir katılaşma meydana gelmiştir. Yüksek toz miktarlarında ise, ötektik dönüşümün bir sonucu olarak birincil dendritlerle birlikte, M7C3, FeSi2 ve SiC oluşmuştur. Yapıdaki karbür ve fazların cinsine ve miktarlarına bağlı olarak kaplamaların sertlik değerleri de değişmiştir. Maksimum sertlik 1058 HV olarak 30.1 kJ/cm enerji girdisi ve 2.5 g toz miktarıyla üretilen numuneden elde edilmiştir. Bunun nedeni ise yapıdaki SiC ve M7C3 karbürlerinin varlığıyla ilişkilendirilmiştir.
MICROSTRUCTURE CHARACTERISTICS OF SiC BASED COATINGS PRODUCED BY MEANS OF TIG METHOD ON 45Mn5 STEEL
Keywords: TIG yöntemi, kaplama, SiC, Fe7C3 karbürü; TIG method, coating, SiC, Fe7C3 carbide