Sinop Boyabat Yöresinde Kurt (Canis Lupus)’Un Habitat Uygunluk Modeli İle Potansiyel Yayılışının Belirlenmesi - KÜÇÜK, Ömer (My University, 2024)
Yaban hayvanlarının günlük aktivitelerini ve habitat kullanımlarını tespit etmek, yaban hayatı yönetim ve izleme çalışmalarının temel öğelerinden biridir. Yaban hayatı-habitat ilişkilerini tanımlayabilmek, yaban hayatına mensup türlerin popülasyonlarında meydana gelebilecek habitat değişikliği ve yönetim etkilerini de önceden tahmin edebilmeye de yardımcı olmaktadır. Yaban hayvanlarının belirli habitatları neden tercih ettiğinin belirlenmesi için, o alandaki çeşitli ekolojik faktörlerin de incelenmesi gerekmektedir. Habitat uygunluk modelleri, habitatlarda meydana gelebilecek değişimlerin olması durumunda, yaban hayatına mensup türlerin potansiyel dağılımlarını ön görme açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizdeki yaban hayatına mensup türlerin habitatların tespiti ve canlıların bu habitatlarla olan ilişkisini açıklamak için türlerin potansiyel yayılış alanlarının belirlenmesi ülkemiz koruma ve planlama çalışmaları için büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada Anadolu'da geniş bir dağılıma sahip olan ve önemli yırtıcı türlerden biri olan kurt (Canis lupus) GPS’li tasmalar ile tasmalanacak ve maksimum entropi yaklaşımı (Maxent) kullanılarak elde edilen veriler ışığında türe ait habitat uygunluk modelleri oluşturulacaktır. Yapılacak olan bu çalışma ile türün habitat tercihleri ve tercih ettikleri alanların diğer ekolojik faktörlerle olan ilişkileri tespit edilecektir. Çalışma 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar: 1) Kurt bireylerinin tasmalanması 2) Tasmalanan bireylerin izlenmesi 3) Elde edilen veriler ışığında alandaki ekolojik değişkenlere ait altlık haritalar oluşturulması, 4) Alandaki türlere ait habitat uygunluk modellemelerinin oluşturulması ile elde edilen çıktıların analizi ve yorumlanması aşamalarından oluşmaktadır.