KASTAMONU'NUN GÖÇ OLGUSU - İBRET, B.Ünal (Kastamonu Üniversitesi Bilim Günleri 2011, 2011)
Kastamonu ülkemizin tarihi çağlardan beri yerleşmeler sahne olmuş nadir yerleri arasındadır. Bu ilimiz 1927 yılında yapılan ilk düzenli nüfus sayımında sahip olduğu 335601 kişilik nüfusu ile nüfus büyüklüğü açısından ülkemizin 63 ili arasında 8. sırada bulunmaktaydı. Ancak zamanla bu ilimiz göç hareketlerinden oldukça etkilenmiş ve ülkemizin kısmen batısında olmasına rağmen nüfusunu fazla arttıramayarak 2010 yılında 366222 kişilik nüfusu ile en fazla göç veren illerimiz arasında yer almıştır. Bu çalışmada Kastamonu'dan olan iç göç hareketleri 2009 yılına kadar gelen süre içerisinde incelenmiştir. Böylece Kastamonu'da yaşanan göç olgusunun genel durumu ortaya konulacaktır.