Elma, Elma Sirkesi, Elma Suyu Ve Konsantrelerinde Patulin Düzeylerinin İncelenmesi - İÇLİ, Nesrin (My University, 2024)
Projenin amacı soğuk depolarda muhafaza edilen elmalarda ve piyasadaki elma suyu, elma suyu konsantreleri ve elma sirkelerinde toksik patulin kontaminasyonu düzeyini belirlemektir. Üretimde çürük elmaların kullanılması veya elmaların iyi yıkanmaması ve patulinin yüksek sıcaklıkta ısıl işlemlere dayanıklı olması da bu ürünlerde yüksek patulin miktarlarının bulunmasını mümkün kılmaktadır. Sözü edilen bu maddeninde karsinojeniteyide içeren son derece tehlikeli sağlık etkileri vardır. Bu gıda maddelerinde üretim ve depolama süreçlerinden kaynaklanabilecek toksik Patulin içeriklerinin incelenmesi, tespit edilen miktarların yasal limitleri aşıp aşmadığının belirlenmesi ve böylece sağlık açısından oluşabilecek riskleri ortaya çıkarmak hedefimizdir. Ayrıca bu çalışmanın sonuçları kullanılarak üreticilerde farkındalık oluşturulması da sağlanabilecektir. Böylece bu toksik maddenin oluşumunu minimize edecek uygulamalara dikkat çekerek sağlığa zararlı olmayan ürünlerin üretilebilmesi için çalışmalar yapılabilecektir.