HALK EĞİTİM MERKEZİNE DEVAM EDEN YETİŞKİNLERİN EĞİTİM TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - AKTAŞ, ENSAR (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın amacı Ankara ilinde bulunan Halk Eğitim Merkezlerine devam eden yetişkinlerin eğitim taleplerini ve bu talepler üzerinde belirleyici olan değişkenleri ortaya koymaktır. Tarama modelinin kullanıldığı bu çalışmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Ankara il merkezinde faaliyet gösteren Halk Eğitimi Merkezlerinin açmış olduğu kurslara katılan kursiyerlerden kurslarda bulunan kursiyerler oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için “Halk Eğitim Merkezlerinde Yürütülen Eğitim Programlarına Katılan Yetişkinlerin Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Eğitim İstemlerinin Değerlendirilmesi Ölçeği” kullanılmıştır. Veri toplama araçları, katılımcılara araştırmacı tarafından ulaştırılmış ve toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 23 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilere yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra veri setindeki ilişkileri incelemek için T Testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yetişkinlerin eğitim taleplerinin çeşitli değişkenlerle ilişkisine bakılmıştır. Buna göre, HEM’lerindeki eğitim programlarına katılanların eğim talepleri cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, eşinin eğitim durumu, mesleki durum, çalışma durumu, eşinin çalışma durumu, aylık gelir ve evdeki kişi bakımından anlamı bir farklılaşma göstermektedir. Bununla birlikte, eşinin mesleki durumu değişkeni açısından gruplar arasında bir farklılaşma olmadığı bulunmuştur.
Keywords: Yetişkin, Eğitim Talebi, Halk Eğitim Merkezleri