21. yüzyıl Türkiye Cumhuriyeti kamu politikalarının uygulanmasında istihbaratın önemi - Alp, Bora (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Devlet yöneticilerinin kamu politikalarını uygulamasında istihbarat aracı büyük öneme sahiptir. Tarih içerisinde bu önem giderek artmıştır. Bu yüzden istihbaratın gelişimi sürekli devam etmiş ve kamu politikalarını oluşturma ve uygulamada sorumlu olan kişilerin, istihbarata verdikleri önem artmıştır. Her devletin ve milletin istihbarat yapısı aynı şekilde gelişmemiş ve farklı istihbarat anlayışları ortaya çıkmıştır. Türkler de birçok millette olduğu gibi kendi istihbarat yöntemlerini geliştirmiş ve başka devletlerin istihbarat çalışmalarından da etkilenmiştir. Kamu politikalarının uygulanmasında istihbaratı aktif olarak kullanan Türkler, modern istihbarat teşkilatı uygulamasını ilk olarak Osmanlı Devleti'nin son yıllarında gerçekleştirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrasında ise modern istihbarat çalışmaları çeşitli reformlarla devam etmiştir. 21. yüzyıldaki Türkiye'nin istihbarat yapılanması, kamu politikaları anlamında karşılaşılan iç ve dış sorunlarla beraber gelişimini sürdürmekte ve Türkiye için önemli bir güç olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'deki kamu yönetimi, siyaset ve istihbarat ilişkisinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimi incelenerek; 21. yüzyıldaki kamu politikalarının uygulanmasında istihbaratın olumlu ve olumsuz anlamda etkili olduğu sonucu ortaya koyulmuştur.
The importance of intelligence in implementation of public policies in Turkey in the 21st century
Keywords: İstihbarat, kamu güvenliği, kamu politikaları, devlet, siyaset