DÜŞÜK FREKANSTA İNCELENEN FİNANSAL VARLIKLARIN OYNAKLIK KIRILMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: BİST-100 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - ÇINAR, Mehmet; HEPKORUCU, Atilla (Kilis 7 Aralik University, 2018)
Çalışmada BIST-100 (ulusal) endeksinin 1986 yılının birinci ayı ile 2017 yılının üçüncü ayı arasındaki aylık getiri oynaklığı modellenerek önraporlanmaya çalışılmıştır. BIST-100 endeksinin getiri oynaklığının aylık veriler için sabit bir değere sahip olduğu belirlenmiştir. Görsel olarak modelin ortalamaya dönen bir yapıda olduğu saptanmıştır. Bu koşullar altında modeldeki kırılmaların tahminlenmesi Inclan ve Tiao’nun (1994) ICSS (Yinelenen Birikimli Kareler Metodu) algoritması ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Kırılmaların oluştuğu tarihler arasında seçim yapılarak modeli en iyi açıklayan yapı seçilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında varyansta kırılmanın dikkate alındığı model sonuçlarının, varyansta kırılmayı dikkate almayan model sonuçlarına nazaran gerek tahmin sonuçları gerekse öngörü performansı açısından daha iyi sonuçlara sahip olduğu görülmektedir.
Keywords: Yinelenen Birikimli Kareler Metodu; Varyans; Varyans Kırılması