Üç Boyutlu Yazıcıların İşletme Maliyetlerinin Düşürülmesi - KARTAL, Fuat (My University, 2024)
Bu çalışmada, filament kullanarak üç boyutlu yazdırma işlemi yapan açık kaynak kodlu yazıcıların işletme parametrelerinin düşürülerek maksimum yüzey kalitesi ve boyutsal doğruluğuna etkisi araştırılacaktır. Deneysel çalışma düzeni için, mühendislik deney tasarım metotlarından olan Taguchi metodu, regresyon analizi, Varyans analizleri yapılacaktır. Değişken parametreler olarak; Nozul sıcaklığı, ısıtma tablası sıcaklığı, nozul ilerleme hızı, katman yüksekliği, katman genişliği, geometrik şekilsel farklılıklar kullanılacaktır. İşleme sonrası oluşturulan üç boyutlu parçanın boyutsal doğruluğu ve yüzey kalitesine etkileri, pürüzlülük değerleri ve morfolojik yapılara SEM cihazı ile irdelenecektir. Çalışma sonunda işleme üretim parametrelerinin minimum maliyet ve maksimum ölçü doğruluğu ve yüzey kalitesi için optimum parametre değerleri için koşullar belirlenecektir. Çalışmanın deneysel kısmı açık kaynak kodlu yazıcıyla gerçekleştirilecektir. Tüm deneylerde filament olarak ABS malzeme kullanılacaktır.