DOĞAL TAŞ KESME İŞLERİNDE KULLANILAN ALTERNATİF KÜBİK BOR NİTRÜRLÜ KESİCİ TAKIMLARIN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ - Kır, Durmuş; Islak, Serkan; Çelik, Halis; Çelik, Ertuğrul (INTERNATIONAL POWDER METALLURGY CONFERENCE & EXHIBITION, 2011)
Bu çalışmada, doğal taş kesme işlerinde kullanılan elmaslı kesici takımlarda elmasın yerine alternatif olarak kübik bor nitrürün (cBN) kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla soketlere farklı oranlarda kübik bor nitrür ilave edildi. Tüm soketler 35 MPa basınç altında, 600 °C sıcaklıkta ve 3 dakika sinterleme süresinde sıcak preste üretildi. Soketlerin mikroyapı ve faz bileşimi taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışın difraktogramı (XRD), X ışını enerji dağılım spektrometresi (EDS) ile belirlenmiştir. Soketlerin mekanik özellikleri üç noktalı eğme testi kullanılarak tespit edilmiştir. Eğme testi sonuçları kübik bor nitrürlü soketlerin eğme mukavemetlerinin elmaslı soketlerinkinden daha yüksek çıktığını göstermiştir.
Keywords: Kübik bor nitrür, sıcak presleme, üç noktalı eğme testi