Yetişme Ortamı Toprak Özelliklerinin Kanlıca Mantarının (LactariusSalmonicolor, Lactarius Deliciosus, Lactarius Deterrimus ) BesinDeğerleri Ve Verimine Etkileri - ŞEN, Gökhan (My University, 2024)
Dünya kara yüzeylerinin %31’ini oluşturan ve yaklaşık 4,06 milyar hektar alan kaplayan ormanlar dünyanın karasal alanlarındaki biyolojik çeşitliliğinin çoğunu barındırması itibari ile oldukça önemlidir. Bu alanlar özellikle ticari yada bireysel kullanıma hizmet eden çok çeşitli odun dışı orman ürünlerine sahiptir ve bu ürünler çok ciddi gelir kaynağı olabilmektedir. Mantarlarda ODOÜ içerisinde en önemli türlerden biridir. Bu ürünler sahip oldukları ekonomik değer nedeni ile kültüre alınana ve halende bir çok türü kültüre alınmaya çalışılan canlılardır. Bu kapsamda çalışmada Kastamonu ilinde yaygın olan Kanlıca mantarının yetişme ortamı özelliklerinden toprak yapısının mantarın verimine ve sahip olduğu besin değerlerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Elde edilecek sonuçlar kültüre alma çalışmalarında en optimum toprak özelliklerinin belirlenmesi nedeni ile mantar üreticilerine önemli sonuçlar sunacağı düşünülmektedir.