Kadın hentbolcularda cluster set yöntemi ile uygulanan pliometrik çalışmaların bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi - Buyurukcu, Sinan (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı 2. Ligde oynayan kadın hentbolcuların pliometrik antrenmanlarında geleneksel set yöntemi (GSY) ve cluster set yöntemi (CSY) uygulanarak 6 hafta (haftada 3 gün) sonunda pliometrik antrenmanların bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi incelendi. Çalışmaya 12-15 yaşlarında 12 kişi geleneksel set grubu (GSG) ve 11 kişi cluster set grubu (CSG) olmak üzere toplam 23 kadın sporcu katıldı. Tez kapsamında, GSG ve CSG fiziksel özellikleri (yaş, boy, kilo), dikey sıçrama (DS), durarak uzun atlama (DUA), T-Test çeviklik testi (TÇT), reaktif çeviklik testi (RÇT), 10m-30m sürat testi (ST), PRAST testi, bacak kuvveti (BK), sırt kuvveti (SK) ön test ve son test şeklinde ölçümleri alındı. Verilerin analizinde SPPS 22.0 programı kullanıldı. İstatistiksel işlemlerde güven aralığı p<0,05 kabul edildi. Çalışma sonucunda bulunan tanımlayıcı istatistiklerin normal dağılım olup olmadığı Shapiro Wilk’s testi ile anlaşıldı. Grupların ön test ve son test sonuçları arasındaki farklılığı belirlemek için normal dağılıma uygun değişkenlerde eşleştirilmiş t-testi, uymayanlarda ise Wilcoxon testi uygulandı. Gruplar arası farklılıkların normal dağılıma uygun değişkenler için Bağımsız örneklem t-testi, uygun olmayanlar için Mann Whitney U testi uygulandı. Antrenman verilerini değerlendirmek için ön test son test arasındaki fark alındı. Sonuç olarak incelenen parametreler CSY, GSY’ne göre BK ve PRAST-Yorgunluk performanslarında daha olumlu etki gösterdi. CSY’nin sporcuların gelişim seviyelerinde etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir.
Effect of plyometric studies on some physical and physiological parameters applied with cluster set method in women handballers
Keywords: Hentbol, cluster set yöntemi, pliometrik antrenman, kuvvet