TV REKLAMLARININ TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞI VE ALGISINA ETKİSİ: LİBYALI TÜKETİCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - SHEBLI, Najma M. (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Reklam, bugün müşterileri ürün ve hizmet satın almaya ikna etmede önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, reklam giderleri, şirketlerin çoğundaki diğer faaliyetler ile karşılaştırıldığında dikkate şayandır. Pazarlama çalışmaları, genel bir izleyici kitlesini bombalayan kitlesel reklamlara dayanan geleneksel reklam stratejilerinin çok etkili olmadığını ve bazı durumlarda karşı üretken olma riskini taşıdığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, pazarlamacılar ve reklam şirketleri her zaman daha etkili, daha yeni iletişim araçları ve reklam etkinliğini değerlendirme yöntemlerini ararlar. Bu çalışma;hızlı hareket eden/satın alınan tüketim mallarını (HHTM) referans alarak,TV reklamcılığının tüketici satın alma davranışı ve tüketici algısına etkisini, bu değişkenler arasındakiilişkiyi,anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, kesitsel veri içeren 5 puanlık Likert ölçeği kullanıldı, 500 anket formu Trablusgarp - Libya'da dağıtıldı ve 360 katılımcı SPSS 23.0 programı yardımı ile analiz edildi. Veriler, tanımlayıcı istatistik, korelasyon analizi ve regresyon analizi gibi farklı istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edildi. Tüketici satın alma davranışı, tüketici algısı ve Libya tüketicisi üzerindeki TV reklamının etkisi arasındaki ilişkilerin belirlenmesine yönelik olarak öncelikle literatür taraması yapıldı. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, reklamların tüketicilerin satın alma davranışları ve seçimleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Keywords: TV Reklamı, tüketiciyi satın alma, tüketiciyi algılama,yüz yüze anket yöntemi,kesitsel araştırma