KASTAMONU, BOLU VE ÇANKIRI SANCAKLARINDA SUHTE OLAYLARI (1559-1576) - KUNDAKÇI, Sibel (Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences, 2022)
16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu askerî, siyasî ve ekonomik durum devleti her alanda bir dönüşüme zorlamıştır. Bu dönüşümün sebep olduğu sorunlardan biri bu yüzyılda Anadolu şehirlerini kasıp kavuran suhte olaylarıdır. Bu olaylara sebep olanlar ise medrese öğrencileridir. Bu medrese öğrencilerinin en çok isyan halinde olduğu bölgelerden biri de Kastamonu, Bolu ve Çankırı civarı olmuştur. Çalışmada öncelikle suhteleri isyana sürükleyen nedenler ile bu nedenler üzerinden bölgenin durumu anlatıldıktan sonra mühimme defterlerine göre özellikle olayların başlangıcı olarak sayılabilecek 1559 ile 1576 yılları arasındaki suhte olayları değerlendirilecektir.
Keywords: Suhte; İsyan; Kastamonu; Bolu; Çankırı; Suhte; İsyan; Kastamonu; Bolu; Çankırı; Suhte; Rebellion; Kastamonu; Bolu; Çankırı.; Suhte; Rebellion; Kastamonu; Bolu; Çankırı.