İnhalasyon Tekniklerinin Kullanımına Yönelik Görsel Eğitimin Katkısı - ÇAKIR, Filiz ÖZEL (My University, 2024)
İnhaler cihazlarda yaşanan ortak sorun inhalasyon tekniğinin doğru kullanımının sağlanmasındaki zorluklardır. Bu çalışma kan transfüzyonunda hemşirelik öğrencilerinin inhaler tekniklerine yönelik bilgi düzeyleri ve uygulamalarını değerlendirilmek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir araştırmadır. Çalışmanın örneklemini Fazıl Boyner Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturacaktır. Kullanılan veri formları üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerine yönelik sorular yer almaktadır. İkinci ve üçüncü bölümde inhaler tekniklerine ilişkin uygulamalardaki eksiklik ve yanlışların belirtileceği sorular yer almaktadır. Öğrenciler iki gruba ayrılacaktır. İlk grup (n=60) inhalasyon teknikleri konusunda görüşmelerle bilgilendirilecektir. İkinci grup (n=60) aynı yol ve video film ile bilgilendirilecektir. Sonunda, verilerin değerlendirmesin yüzdelik, sayı, Kruskall-wallis ve ki-kare testleri kullanılacaktır. Bu araştırmanın sonuçları doğrultusunda, sağlık profesyonellerinin hastaya uygun inhaler cihazı seçmesi ve cihazın doğru kullanımı hakkında gerekli eğitimi vermesi önerilebilir.