Kastamonu’nun Bazı Merkez Köylerinin Tarım Arazilerinin Topraklarında Kalıcı Organik Kirletici Sınıfı Pestisit Düzeylerinin Belirlenmesi - İÇLİ, Nesrin (My University, 2024)
Organoklorlu pestisitler çevrede ve besin zincirinde biriken hidrofobik, sentetik bileşikler olup çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan son derece toksik, kalıcı organik kirleticilerdir (KOK'lar). Bu bileşikler uzun biyolojik yarılanma ömrüyle kimyasal olarak kararlıdır ve uzun yıllar toprakta kalarak topraktan bitkilere geçip gıda zincirinde geniş bir yelpazedeki besinlerle yüksek biomagnifikasyona neden olur. Bu pestisitler ile kirlenmiş alanlardaki topraklar pestisitlerin kalıcılığı, uçuculuğu sayesinde uzun mesafelere taşınabilmesi, topraktan bitkilere, havaya ve suya kontaminasyonu nedeniyle hala tehlike arzetmektedirler. Bu çalışmada Kastamonu kentinde merkez köylerden (KOK sınıfı organoklorlu pestisitler ile muhtemel kirletilmiş alan) toplanan toprak numunelerindeki organoklorlu pestisit kalıntılarının varlığını ve konsantrasyonunu belirleyerek bu kirleticilere yönelik hala bir risk olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Toprak numunelerinden KOK sınıfı pestisitler ve metabolitleri (Aldrin, Endrin, cis‐Chlordane, trans‐Chlordane, alpha‐HCH, beta‐HCH, gamma‐HCH (Lindan), 2,4’‐DDD, 4,4’‐DDD, 2,4’‐DDE, 4,4’‐DDE, 2,4’‐DDT, 2,4’‐DDT, 4,4’‐DDT, Heptachlor, cis‐Heptachlor epoxide, trans‐Heptachlor epoxide, Hexachlorobenzene, Dieldrin, alpha‐Endosulfan, beta‐Endosulfan) QuEChERS kitleri kullanılarak ekstrakte edilecek ve GC-MS ile analizleri gerçekleştirilecektir. Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi Kastamonu’da da bu yönde yapılmış bir araştırma çalışması yoktur. Topraktan gıdalara, havaya ve suya kontaminasyonun ekotoksikoloji, çevre ve insan sağlığını korumada riskleri en aza indirgemek için geçmiş kullanımlardan kaynaklı, toprakta ve organizmalarda kalıcılıkları yüksek pestisit kalıntılarının seviyelerinin ne düzeyde olduğunu bilmek önemlidir