Sevilay Özden Çalışkan (Ögrenci)İÇLİ, Nesrin2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18973Tüm dünyada yaygın olarak tüketilen, yetişkin ve çocukların beslenmesinde kullanılan süt ürünlerinde tespit edilen kimyasal kalıntılar ve çevresel kirleticiler önemli sağlık problemleri oluşturmaktadır. Kalıcılığı ve yağda çözünürlüğü ile biyoakümülasyonu yüksek organoklorlu pestisitler ve PAH’lar dünya çapında gıdalarda hala rutin olarak tespit edilmekte ve ortaya çıkardıkları potansiyel toksisite (karsinojenite dahil) insan sağlığını tehdit etmektedir. Süt ve ürünleri, yağ içermesi nedeniyle bu yağda çözünen çevresel kirleticileri içinde barındırır. Bu nedenle bu tez çalışmasının amacı tereyağı ve peynirlerde PAH’ların ve organoklorlu pestisitlerin miktarlarını ortaya koymak ve yanı sıra insan/halk sağlığı açısından bir risk değerlendirmesi yapmaktır. Kapsam olarak Kastamonu ve civar illerde (Karabük, Çankırı, Çorum) yerel üreticiler tarafından üretilerek satışa sunulan tereyağı ve peynirler analiz edilecektir. Yapılan literatür taramasında kapsamımızdaki illerde bu gıda ürünlerinde bu her iki kalıcı organik kirletici bakımından inceleme yapılan bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle literatüre katkı ve toplum sağlığına fayda sağlamak adına çıktı bilgilerin yayılması ile de bu çalışmanın gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Numunelerden pestisitler ve PAH’lar QuEChERS ekstraksiyon metodu kullanılarak izole edilecektir ve analizler Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı ile yapılacaktır.Peynir Ve Tereyağında Pestisit Kalıntıları Ve Polisiklik Aromatik