ESG Raporlaması ve Sürdürülebilir Kalkınma Bağlamında İç Denetim - Işık, Samet (Kastamonu University, 2024)
Yatırımcıların karar verme süreçlerinde çevresel, sosyal ve yönetişim gibi finansal olmayan bilgilere duyduğu ihtiyaç ve talep kurumsal raporları önemli bir araç haline getirmiştir. İşletmeler de artan yatırımcı talebine yanıt olarak ESG raporlaması ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri geliştirmiştir. Araştırma kapsamında ESG raporlaması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde iç denetimin anahtar rolü incelenmiştir. Bu bağlamda işletmelerin çevre, sosyal ve yönetişim boyutları ile uyumlu stratejilerinde iç denetime neden ihtiyaç duydukları ve iç denetim mekanizmasından beklentiler ele alınmıştır. İç denetim nesnel güvence ve danışmanlık faaliyetleri ile işletmelere değer yaratan bir organizmadır. Bu araştırma belirli nesnel güvence ve danışmanlık faaliyetleri aracılığıyla iç denetimin ESG raporlamasına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan katkısını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç ile de iç denetimin ESG raporlamasındaki temel rolü vurgulanmış ve iç denetimin ESG hedeflerini nasıl destekleyebileceği ve değer katabileceği açıklanmıştır.
Keywords: Climatology; İç Denetim; Sürdürülebilirlik; Sürdürülebilir Kalkınma; ESG (Çevresel; sosyal ve yönetişim) Raporlaması; Sürdürülebilirlik ve Enerji; Sustainability and Energy; İklim Bilimi