1948-1949 yılı İngiliz büyükelçiliği yıllık raporlarına göre Türkiye - Can, Mustafa (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Türkiye’de olan önemli gelişmeler, iç ve dış politik olaylar, rapor haline getirilerek, İngiliz Büyükelçiliği tarafından, Birleşik Krallık Hükümetine gönderilmektedir. Bu çalışmada, İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Türkiye hakkında 1948 ve 1949 yılında tuttuğu raporların orijinalleri Türkçeye çevrilmek suretiyle, belirtilen yıllarda olan olaylar, İngiliz bakış açısıyla aktarılmıştır. Giriş ve sonuç bölümü dâhil olmak üzere altı bölümden oluşmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde II. Dünya Savaşı sonrası Türk-İngiliz ilişkileri, ilişkilerde yaşanan sorunlar, çözüm yöntemleri aktarılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, İngiliz Belgelerine göre Türk İç Politikası, Türkiye’deki Siyasi Olaylar, İngiliz bakış açısı ile aktarılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Türk dış politikası, yapılan anlaşmalar, görüşmeler ve bu konudaki İngilizlerin görüşleri aktarılmıştır. Çalışmanın altıncı bölümü ise; İngiliz Büyükelçiliğimin, Türkiye’deki önemli şahsiyetler hakkında tuttuğu raporlardan oluşmaktadır. İngiliz Büyükelçiliği tarafından aktarılan olayların, dönem içinde basına yansımalarını anlamak amacıyla ulusal basın incelenmiş ve gazete haberleri de çalışmaya eklenmiştir. Yapılan çalışma ile, İngiliz bakış açısı anlaşılmaya çalışılmıştır.
Türkiye, in annual reports of British embassy in 1948-1949
Keywords: İngiliz Büyükelçiliği; Yıllıklar; Türkiye