Libya diş hekimliğinde tanı ve tedavi uygulamalarının ağız sağlığına etkileri ve diğer kişisel faktörlerle ilişkisi - Elmanna, Eman Mohamed Sh (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
İnsanlar alışkanlıklarının ve davranışlarının, özellikle sağlıkları üzerindeki dolaylı etkinin tam olarak farkında değillerse, sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Ağız sağlığımızın dolaylı olarak genel sağlığımızı etkilediği, şeker hastalığı ve kalp ile ilgili hastalıklar gibi çok ciddi hastalıkların nedeni olabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle, bu çalışma ağız sağlığı, tanı ve tedavilerin etkisi ve bunların çevre, yaş ve cinsiyet gibi diğer faktörlerle ilişkileri konusunda Libya'da farklı şehirlerde yapılmıştır. Ayrıca, belirtilen bu ilişkileri ve faktörlerin fiili etkisini tanımlamada istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, hastaların kişisel bilgileri kullanılmadan ifade edilmiştir. Çalışma sonuçları; lokasyon, yaş, cinsiyet ve teşhis arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki olduğunu göstermiştir (p<0,05). Aynı zamanda sağlık bilinci eksikliği, özellikle erkek hastalarda bazı teşhisleri diğerine göre artıran temel faktörlerden biri olmuştur. Bütün bu değerlendirmeler ışığında; insanların ağız sağlığına dikkat etmeleri ve ağız sağlığının genel sağlıkla arasındaki ilişkinin daha fazla farkında olmaları gerektiği ortaya çıkmıştır
Keywords: Ağız sağlığı, çürükler, oral diagnoz, diş