FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - SÖNMEZ, Yahya; KILIÇ, Ethem (Nevsehir Haci Bektas Veli Universitesi SBE Dergisi, 2020)
Finansal okuryazarlık, bireylerin paranın kullanımı ve yönetimi konusunda, gelirlerini yatırımlara dönüştürme ve bütçelerini yönetebilme konusundaki yetkinliğidir. Bireylerin finansal sistem ile ilgili bilgilerini derinleştirip daha fazla bilgiye sahip olarak finansal riskten kaçınabilmesi ve daha sağlıklı kararlar alabilmesi açısından finansal okuryazarlık seviyesini geliştirmesi gerekmektedir. Finansal okuryazarlık bireyleri ilgilendirdiği kadar toplumun refahı ve sürdürülebilirliği açısından da önemlidir. Geleceğimiz şekillendirenlerin öğrencilerimiz olması nedeni ile bu araştırma Kastamonu Üniversitesindeki Bankacılık ve Finans öğrencilerine yönelik yapılmıştır. Bu çalışmamızdaki amaç öğrencilerin finansal okuryazarlık, finansal bilgi ve finansal tutum ile ilgili davranışlarını araştırmaktır. Öğrencilerin demografik özellikleri frekans dağılımlarıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Ki-kare analiziyle demografik özellikler ile finansal okuryazarlık başarı durumları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda finansal okuryazarlık başarı durumları ile demografik özelliklerden sadece yaş ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Diğer tüm demografik özellikler ile finansal okuryazarlık başarı durumları arasındaki ilişki anlamlıdır. Öğrencilerin çoğu ya orta düzeyde ya da yüksek düzeyde finansal okuryazardır. Yüksek düzeyde finansal okuryazar olan katılımcılar, tüm katılımcıların yaklaşık yarısını (%45,5) oluşturmaktadır. Bu veriler bize Kastamonu Üniversitesinde Bankacılık ve Finans öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin göreceli yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, finansal bilgi ve finansal tutum ile finansal okuryazarlık başarı seviyeleri arasındaki ilişki de anlamlı bulunmuştur.
Keywords: FİNANSAL OKURYAZARLIK; FİNANSAL BİLGİ