Elektrikli Araçlar İçin Yüksek Güç Yoğunluğuna Sahip Ipm Motorun Geliştirilmesi Ve Üretimi - ÇETİNCEVİZ, Yücel (My University, 2024)
Elektrikli araç teknolojisi tüm dünyada ve ülkemizde kara taşıtları için popüler bir konu olarak karşımıza çıkmakta ve neredeyse tüm araç üreticileri bu teknolojiye uygun olarak araçlarını piyasaya sürmektedirler. Bu değişim sadece kara taşıtları için değil aynı zamanda deniz ve hava taşıtları için de geçerlidir. Bu araçların tahrik sistemlerinde kullanılan en önemli parçalardan birisi hiç şüphesiz elektrik motorudur. Elektrikli araçların tahrikinde kullanılan motorlar farklı tip ve özelliklerde olabilmektedir. Proje kapsamında, gerek yüksek verimliliği gerekse hacim başında yüksek güç yoğunluğu oranı gibi çeşitli avantajları sebebi ile endüstriyel uygulamalarda popülaritesi giderek artmakta olan Fırçasız Doğru Akım Motoru (FDAM) veya Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motor (KMSM) tasarımı ve optimizasyonu üzerinde çalışılacaktır. Güç yoğunluğunu ve verimi artırmak için gömülü mıknatıslı rotor yapısına sahip motor konfigürasyonu tercih edilmiştir. Bu projede; elektrikli ve hibrit araçlar için tahrik ve tahrik destek sistemi olarak kullanılacak olan gömülü mıknatıslı rotor yapısıyla yüksek güç yoğunluğu sağlayacak kalıcı mıknatıslı bir elektrik motorunun tasarımı ve üretimi gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, elektrikli araçlar için en güncel teknik ve yöntemlerin kullanılacağı bir AR-GE çalışmasının gerçekleştirilmesi ile dünya standartlarına uygun, yüksek verimli bir motorun tasarlanması ve nihai ürün haline getirilmesi sağlanacaktır. Bunun için, mekanik tasarım, mekanik ve termal analizler, prototipleme, sistem entegrasyonu, test ve doğrulama faaliyetleri milli sistem çözümü ile özgün olarak geliştirilecektir. Motorun tasarım ve analizlerinde sonlu elemanlar yöntemi kullanılacaktır.