Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın kuş faunası - Aslan, Fevziye (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Kasım 2014 – Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılan bu çalışma ile Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda bulunan kuş türleri ile bu kuş türleri popülasyon yoğunluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kuş türlerinin tespiti için yapılan çalışmada transekt ve nokta gözlem ve sayım metodu uygulanmıştır. Çalışma alanı 1.118 ha’lık alana sahiptir. 9 ay boyunca gözlem yapılmıştır. Araştırma sahasında üç çalışma istasyonu belirlenmiştir. Bu istasyonlar; ormanlık alan, sulak alan ve orman içi açıklıklar olarak farklı habitat özelliklerini karakterize etmesi amaçlanarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda, 10 takımın 27 familyasına ait olan 54 kuĢ türü tespit edilmiştir. Takımlara göre türlerin sayısal dağılımı; Passeriformes 35, Falconiformes 4, Columbiformes 3, Ciconiiformes 2, Coraciiformes 2, Strigiformes 2, Caprimulgiformes 1, Cuculiformes 1, Galliformes 1, Piciformes 1 olarak tespit edilmiĢtir. Bu çalışma ile, Ilgaz Dağı Milli Parkı kuş faunasına 18 yeni tür ilave edilmiştir. AraĢtırma sahasında en baskın takım Passeriformes iken Galliformes, Caprimulgiformes, Cuculiformes, Piciformes takımının baskınlığı en az bulunmuştur. Birinci istasyonda en fazla gözlenen tür Serçe (Passer domesticus), ikinci istasyonda en fazla gözlenen tür Akkuyruksallayan (Motacilla alba), üçüncü istasyonda en fazla gözlenen ise ispinoz (Fringilla coelebs) türü olmuştur. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Serçe (Passer domesticus) en çok gözlemlenen tür olmuştur.
Bird fauna of Ilgaz Mountain National Park