Epilepside Hipokampal Skleroz: Volümetrik ve biyokimyasal açıdan tanısal patolojik özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Epilepsi, anormal nöronal aktiviteye bağlı bir hastalıktır ve bilişsel süreçleri ve davranışları etkileyebilir. Temporal lob epilepsisi (TLE), yetişkinlerde en yaygın parsiyel epilepsi türüdür ve hipokampal skleroz (HS) en sık görülen nöropatolojik bulgudur. HS’li mesial temporal lob epilepsisi (mTLE-HS), nöbetler, nöron kaybı ve gliozis ile karakterizedir. Lezyonlar, hipokampal formasyonun belirli bölgelerinde görülür, ancak nöron kaybı ve gliozis sadece belirli bölgelerde meydana gelir. MR görüntüleme ve elektroensefalografik çalışmalar, hastalığın tanısı için önemlidir ve bu sayede hipokampal atrofi ve beyaz cevher anormallikleri gözlenir. HS’de granül hücre reorganizasyonunun epileptojenik sürece katkı sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca, endokannabinoid sistem ve GABA neurotransmitter sistemi, epileptik nöbet potansiyalizasyonunda rol oynar. Epileptik demans terimi, demans ve epilepsi arasındaki benzerlikleri ifade eder. Alzheimer hastalığı (AH) ve frontotemporal demans (FTD) ile ilişkilendirilen genetik varyantlar, progranülin (PGRN) seviyelerini etkileyebilir ve bu da nörodejenerasyonla ilişkilendirilen protein birikimlerine neden olabilir. Bu nedenle, AH ile ilişkili demans, düşük PGRN seviyelerinin protein klirensini bozması ve nörodejenerasyona yol açması yoluyla TDP43 birikimine neden olabilir. Bu çalışma TLE ve HS’li hastalara ait hipokampus ve çevresindeki yapıların hacimlerinin serum endokannabinoid, progranulin ve TDP43 düzeylerini ve birbiriyle ilişkisini inceleyerek etkilenimleri ortaya koymak amaçlanmıştır.
Sağlık Bilimleri