KASTAMONU ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKINDA ARAZİ KULLANIMININ ANALİZİ - Aydınözü, Duran; İbret, Ünal; Aydın, Mirac (MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, 2012)
Ilgaz Dağı Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü içerisinde yer almaktadır. Sahip olduğu flora ve fauna özelliklerinin korunması amacıyla milli park ilan edilen bu bölge, son senelerde gelişen kış turizmi ile ülkemizin önemli kış turizmi merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Bu sebeple Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın arazi kullanım durumunun ortaya konmasının, burada yapılması muhtemel olan planlanmalarda önemli rolü olacaktır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak yapılan değerlendirmede Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın arazi kullanım açısından doğal yapısının orman örtüsü olduğu tespit edilmiştir. Burada başta saf Göknar ve Sarıçam meşcereleri ile orman içi açıklık (OT) niteliğinde alanlar bulunmaktadır. Buradaki arazi kullanım durumu harita ve tablolarla incelenerek mekansal veri tabanı elde edilmiştir. Araştırma alanının eğim ve bakı analizi yapılarak milli park kullanımı açısından durumu değerlendirilmiştir. Milli park alanı içerisinde turizm faaliyetlerinde kullanılmak üzere kayak tesisi ve bunlara bağlı olarak yollar mevcuttur. Var olan mevcut tesisler milli park alanının sürdürülebilirliği açısından risk oluşturmaktadır. Mevcut tesisler CBS ortamında harita katmanlarının üzerine işlenerek gösterilmiştir. Alanda ayrıca kış turizmi açısından kullanılan alanlar ortaya konulmuştur. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın doğal yapısının korunarak gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu çalışma ile Ilgaz Dağı’nın mekansal analizi yapılmış, böylece gelecekte yapılması muhtemel olan beşeri müdahale yönlendirilebilmesi veri tabanı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Analysis of Terrain Usage in Kastamonu-Ilgaz Mountain Natural Park*
Keywords: Milli Park, Ilgaz Dağı, CBS, Arazi Kullanımı, Kış Turizmi