Romanya’daki Soydaş Gençlerin Psiko-Sosyal Dini Hayatları - Özkan, Ali Rafet (My University, 2024)
Romanya’da günümüz itibariyle 50.000 Türk’ün yaşadığı bilinmektedir. Bu topraklarda yaşayan soydaşlarımız uzun yıllar Türkiye’den uzak kalmaları sonucu kültürel ve dini anlamda bazı yanlış anlayış ve uygulamalar geliştirmiş olabilirler. Yapılan gözlemler sonucu buradaki soydaşlarımızın dini eğitim olarak sadece haftada 1 saat okullarda seçmeli ders olarak okutulan derslerden faydalandıkları anlaşılmıştır. Bunun da yetersiz olduğu bilinmektedir. Yapılacak olan bu çalışma ile Romanya’da yaşamını sürdüren bir zamanlar Osmanlı vatandaşı olan Türklerin ve diğer Osmanlı tebaası olan vatandaşların dini eğitimlerinde karşılaşılan aksaklıkların ve problemlerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca hangi hususlarda din ve kültürel değerlerden sapma ve unutmaların olduğu tespit edilecektir. Bu amaçla Romanya’da direk konunun birinci muhatabı olarak yetkili kişilerle temaslarda bulunulacaktır. Projenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ile Romanya'daki soydaşlarımız ile tekrar sağlam bağların bağlanmasına katkı sağlanacaktır. Anahtar Kelimeler: Romanya, Osmanlı, Dini Eğitim, Türkiye