Kirlenmiş toprakların ve atık suların bitkisel ıslahı - Aljazwei, Hatem Asteil Ahmed (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bitkisel arıtım, toprak kirliliğini hafifletmek için ön planda tutulan sağlam çevre teknolojilerindendir. Ağır metal kirliliği, gıda zincirinde yer alan toprak ve su kalitesinin bozulmasına neden olur. Kirletici tedavi için bitki kullanımı, bitkisel beslenme olarak adlandırılır. Bu çalışmada, yulaf bitkilerinin (Avena sativa Linn.) yaprakları, kökleri ve köklerinde bulunan ağır metal (Zn, Cu, Mn, Pb, Fe ve Cd) konsantrasyonları belirlenmiştir. Libya Tarımsal Yeşil Yaylası Projesi kapsamında, altı örnek alandan toplanan yulaf bitkilerinin sulanmasında, kanalizasyon suyu sulama suyu olarak kullandı ve kirlenmiş toprakların ve yulafın ağır metal biriktirme potansiyeli üzerinde çalışıldı. Yulaf bitkileri, kanalizasyon atıklarıyla kirlenmiş topraktan önemli seviyelere ağır metalleri toplama yönünde rol oynamıştır. Yulaf bitkilerinin ağır metallerin dikkate değer miktarda bünyesine aldığı gözlenmiştir. Toprak ve bitki örnekleri arasındaki ağır metal konsantrasyonları karşılaştırıldığında, topraktaki ağır metal konsantrasyonunun azaldığı, yulaf bitkilerinin ağır metalleri topraktan alma yeteneğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, yulaf, kanalizasyon suyuyla kirlenmiş topraklardaki ağır metallerin uzaklaştırılması için verimli bir şekilde kullanılabilir. Bu çalışmanın sonuçları, bu türlerin toprak iyileştirme programlarında potansiyel kullanımını teyit etmek için daha da geliştirilmelidir.
Phytoremediation of waste water and comtaminated soil
Keywords: Ağır metaller, kirlilik, toksiklik, bitkisel ıslah, yulaf (Avena sativa), bitkisel arıtım