KEYFİ EĞİMLİ ZAMANA GÖRE HARMONİK BİR KUVVETİN UYGULANDIĞI ÇOK KATMANLI PLAKA-ŞERİTİN DİNAMİK DAVRANIŞININ SONLU ELEMANLAR ANALİZİ - ERTUĞRUL, Numan Tuğrul (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu tez çalışmasında, “Daşdemir, A. (2017): Effect of initial stress on the dynamic response of a multi-layered plate-strip subjected to an arbitrary inclined timeharmonic force, Int. J. of Applied Mechanics and Engineering, vol.22, No.3, pp.521- 537” adlı makalede sunulan dinamik gerilme alan problemi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Rijit zemin üzerinde duran keyfi eğimli zamana göre harmonik kuvvetin etkisi altındaki öngerilmeli çok katmanlı bir plaka şeridinin zorlanmış titreşim problemi için bir matematiksel model tanıtılmaktadır. Mevcut inceleme öngerilmeli cisimlerde üç boyutlu doğrusallaştırılmış elastik dalga yayılımı teorisi (ÖGODYÜT) uygulanarak parçalı homojen cisim modeli çerçevesinde yapılmıştır. Bu kapsamda düzlem zorlanma durumunda bir matematiksel modelleme sunuluyor. Katmanlar arasındaki ara yüzeyde tam bağlı temas etkileşiminin olduğu ve katman malzemelerinin doğrusal olarak elastik, homojen ve izotropik olduğu varsayılmaktadır. İlgili problem kapsamında hareketin kısmi diferansiyel denklemler sistemi Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) kullanılarak yaklaşık olarak çözülüyor. Ayrıca plaka şeridinin dinamik tepkisi üzerindeki öngerilme parametresinin etkisi sunuluyor.
Keywords: Çok katmanlı plaka-şerit, sonlu elemanlar yöntemi, başlangıç gerilmesi, zamana göre harmonik kuvvet, frekans tepkisi, zorlanmış titreşim.