Obesity and The Phenomenon of Extreme Obesity As Imagination In Contemporary Ceramic Art - Müjde Gökbel Yavuzoğlu, Firdevs; Aydoğdu, Aydoğan (ASOS Yayinevi, 2023)
Canlı yaşamının sürdürülebilmesi için beslenme, zaruri bir faaliyettir. İlk başlarda besinleri çiğ şekilde tüketen insanoğlu ateşin keşfi ile yiyecekleri pişirmeyi öğrenmiştir. Bu yolla kolay çiğnenen ve hazmedilen daha sağlıklı besinler tüketilmeye başlamıştır. Geliştirilen pişirme ve saklama yöntemleriyle zenginleştirilen beslenme, insanoğlunun hayatının odak noktalarından birini teşkil etmektedir. Obezite, gün geçtikçe yaygınlaşan ciddi sağlık problemlerinden biridir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla rastlanan söz konusu durum, genel itibariyle; vücut sağlığını tehdit edecek biçimde bedende aşırı yağ birikmesi veya depolanması şeklinde tanımlanmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde cerrahi müdahaleleri dahi gerektiren ilgili sorunun temelinde birçok faktör bulunmaktadır. Obezitenin nedenleri arasında, günümüz hızlı yaşam biçiminin insanları sürüklediği yanlış beslenme olgusunun yanı sıra psikolojik etmenler de yer almaktadır. Farklı disiplinlerin ortak sorunsalı olan obezite ile ilgili duyarlı yaklaşımların ortaya konması gereklilik arz etmektedir. Konu ile ilgili özellikle tıp, beslenme ve diyetetik alanında çalışmalar yapıldığı izlenmekte olup Gastronomi çatısı altında da obezite probleminin tartışılması ve ilgili sorunun bertaraf edilmesi noktasında çözümcül tavırlar sergilenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda lezzet ve görsel etki yitirilmeden daha sağlıklı ve dengeli besinlerin hazırlanma yöntemleri yaygınlaştırılmalıdır. Sosyolojik bakımdan incelendiğinde toplumsal sorunları beraberinde getiren obezitenin sadece fazla kalori alımı olmadığı, aynı zamanda bahsi geçen durumu tetikleyen psikolojik etmenlerin de varlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Alan yazın incelendiğinde yukarıda söz edildiği üzere özellikle tıp, beslenme ve diyetetik alanlarının söz konusu problem çerçevesinde bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiği görülmektedir. Bununla beraber toplumu etkileyen her türlü olay ve olguyu sorun ve esin kaynağı olarak ele alan sanatçılar için şişmanlık imgesi, üzerinde çalışılan bir konudur. İlk çağdan bu yana insan formu, neredeyse tüm sanatçıların ve sanat tarihçilerinin ortak çalışma düzlemi olmuştur. Güzellik ve estetik olgularının her dönem tartışıldığı söz konusu disiplinler için obezite kavramı son derece dikkat çekici bir konumdadır. Aşırı şişmanlık olgusu üzerinden plastik sanatlar alanında gerçekleştirilen yapıtlar incelendiğinde, toplumsal ve bireysel sorun teşkil eden obeziteye dikkat çekilmek istendiği izlenmektedir. Sanatçıların bir bölümünün söz konusu sağlık probleminden muzdarip olduğu, diğer sanatçıların ise konuya dikkat çekmek isteği ile eserlerini oluşturdukları görülmektedir.