Anadolu’da görülen aziz/azizeler ve rehber anlatımındaki yerleri - Erçolak, Gizem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Her dinde olduğu kadar Hristiyanlıkta da aziz ve azizeler önemli bir yer edinmiştir. Hristiyanlık tarihine mal olmuş ve bu dine bir şekilde yön vermiş, Hristiyanlık dini için faaliyetler göstermiş aziz ve azizeler araştırılmış, dinleri uğruna Anadolu’da bulunmuş veya bir şekilde yolu Anadolu’dan geçmiş 279 aziz ve azize bu tez kapsamında belirlenmiştir. Hristiyanlıkta aziz unvanına erişmiş kişilerden en çok hangilerinin rehber anlatımlarında nasıl ve ne sıklıkla bahsedildiğini ortaya koymak ve aziz ve azizelerle ilgili toplu bir kaynak oluşturmak bu tezin amaçlarıdır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği profesyonel turist rehberlerine uygulanmıştır. Turist rehberleri belirlenirken kar topu örneklem tercih edilmiştir. Rehberlere uygulanan görüşme formu 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, katılımcılara demografik sorular yöneltilmiştir. İkinci bölümde ise detaylı anlatım yaptıkları aziz ve azizelerin hayatları, efsaneleri, göstermiş oldukları mucizeleri, Hristiyanlık tarihi için önemleri, anlatımlarda en çok hangilerine yer verdikleri gibi sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda görüşme yapılan profesyonel turist rehberlerine aziz ve azizeleri ne sıklıkla kullandıklarıyla ilgili derinlemesine görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini hepsi profesyonel turist rehberi olan 28 kişi oluşturmaktadır. Uygulanan görüşme formunda toplamda 28 soruya yer verilmiştir. Araştırman sonuçları betimsel analiz ve içerik analiz yöntemleri ile çözümlenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler doğrultusunda Anadolu’da yaşamış aziz ve azizelerin en fazla İsa, Vaftizci Yahya, Havariler, Paul, Yusuf, Elizabeth, Zekeriya, Anna, Petrus, Meryem, 3 Müneccimler, Polikarpos, 7 Uyurlar, Barnabas, Nikolaos, Ignatios, İncilci Lukas, George, 4 Evangelist, Panteleimon, Konstantin, Helena, Barbara, Sergios, Bachos, Kapadokyalı Babalar, Katherina, Mor Efrem ve Mor Yakup, Gregor Lusavoriç, Tekla, Euphemia, Lazarus, Mecdelli Meryem, Mamas, Simeon Stilit, Sivaslı 40 Marytr, Onouphrios, Theodore, Mamas, George (Amasialı) sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Aziz, Azize, Turizm Rehberliği