2018 matematik öğretim programı ve ders kitaplarının dijital, bilgisayar ve bilişim okuryazarlığı kapsamında değerlendirilmesi - Üçgül, Zeynep (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma 2018 Matematik Öğretim Programında ve 5, 6, 7 ve 8. sınıf Matematik ders kitaplarında 21. yüzyıl becerilerinden dijital, bilgisayar ve bilişim okuryazarlığına ne ölçüde yer verildiği tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Veriler basılı ve dijital materyallerden toplandığı için bu yöntemin uygun olduğu düşünülmüştür. Bu araştırmada veriler nitel araştırma ve doküman incelemede kullanılan içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında EBA (Eğitim Bilişim Ağı)’da yayınlanan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine okutulmakta olan 7 adet matematik ders kitapları ve 2018 Matematik öğretim programı ile sınırlıdır. Araştırma sonucunda analiz birimi kelimeler yardımı ile matematik öğretim programında yer alan kazanımlar arasında dijital, bilgisayar ve bilişim okuryazarlığı becerilerinin yer aldığı 21 adet kazanım tespit edilmiştir. %80,9 ile geometri ve ölçme öğrenme alanı en çok kazanımın tespit edildiği kısımdır. Programda tespit edilen kazanımların %76,1’ine ders kitaplarında ulaşılmıştır. Öğretim programında yer almayıp ders kitaplarında saptanan 7 adet kazanım tespit edilmiştir. Matematik ders kitaplarında dijital, bilgisayar ve bilişim okuryazarlığı becerileri dengeli bir şekilde dağıtılmamış özel yayınların aksine MEB yayınlarına ait olan basılı kaynaklarda yoğunluk tespit edilmiştir. Dijital, bilgisayar ve bilişim okuryazarlığı bağlamındaki içerikler kitapların %45,4 ile etkinlik ve %42,4 ile örnekler kısmında fazlaca yer almaktadır.
Evaluation of 2018 mathematics teaching program and lesson books within the context of digital, computer and information literacy
Keywords: Matematik Öğretim Programı, Dijital Okuryazarlık, Bilişim ve Bilgisayar Okuryazarlığı