Hüseyin Nihal Atsız’ın din ve milliyetçilik anlayışı - Kapıcı, Uğur Can (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Hüseyin Nihal Atsız, Türk kültürü ve edebiyatı açısından kaleme aldığı eserlerle öne çıkan tarihsel şahsiyetlerden biridir. Dönem dönem gerek din, gerekse de milliyetçilik ile ilgili öne sürdüğü fikirlerden ötürü sürekli tartışılan kişilerden biri olmuştur. Bu çalışma kapsamında Hüseyin Nihal Atsız’ın din ve milliyetçiliğe karşı bakış açısı ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümü olan giriş bölümünde Hüseyin Nihal Atsız’ın kişiliği, yaşamı ve eğitimi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde Hüseyin Nihal Atsız’ın din ile ilgili görüşleri inanç, tanrı, ibadet, ahlak, laiklik, tarih ve medeniyetle olan ilişkisi bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ırkçılık, milliyetçilik ve Türkçülük kavramları din perspektifi üzerinden ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise, toplum ile ilgili görüşleri, sosyal değişim, sosyal bozulma, sosyal etkileşim ele alındıktan sonra, Hüseyin Nihal Atsız’ın toplum ve din ilişkisine yönelik değerlendirmelerine yer verilmiştir.
Keywords: Hüseyin Nihal Atsız, toplum, din, milliyetçilik, türkçülük.