Örgütsel kronizm ve karanlık üçlü’nün örgütsel iletişim doyumu üzerindeki etkisi - Güldamlası, Özge (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı sosyal mübadele kuramı çerçevesinde örgütsel kronizm ve karanlık üçlünün örgütsel iletişim doyumu üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaca uygun olarak Kastamonu ilindeki beyaz yakalı 242 kamu çalışanı ile çalışma yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan ölçeklerin keşfedici faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerin güvenirlik düzeyleri Cronbach Alfa katsayısı kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışmada örgütsel kronizm ve örgütsel iletişim doyumu tek boyut üzerinden değerlendirilmiştir. Karanlık üçlü ise narsisizm, makyavelizm ve psikopati olarak ele alınmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular örgütsel kronizmin örgütsel iletişim doyumunu negatif yönde etkilediğini, karanlık üçlü bileşenlerinin ise örgütsel iletişim doyumu üzerinde etkisi bulunmadığını göstermiştir. Çalışma sosyal mübadele kuramı çerçevesinde ilgili değişkenler arasındaki ilişkileri yorumlaması doğrultusunda alan yazına katkı sağlamaktadır.
Keywords: Örgütsel kronizm, karanlık üçlü, örgütsel iletişim doyumu, sosyal mübadele kuramı