Kastamonu Bölgesi Kilinin Stoneware Sır Ve Bünyelerinde Değerlendirilmesi - ARİANPOUR, Aslı ÇAKIR (My University, 2024)
Yapı malzemelerinden günlük yaşamın her alanına kadar geniş bir yelpazede kullanılan seramik ürünler, seramik hammaddelerinin bir araya getirilmesi ile oluşurlar. Son yıllarda ülkemizin çeşitli bölgelerinde bulunan alternatif hammadde kaynaklarının seramik bünyelerde kullanımı ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Farklı kimyasal, fiziksel ve mineralojik özelliklere, şekillendirme, renk ve doku karakteristiklerine sahip olan hammaddeler ekonomik anlamda da fayda sağlayacaktır. Türkiye özellikle sanatsal üretimlerde kullanıma uygunluk taşıyan mineraller, kayaçlar ve özellikle kil yatakları açısından çok zengin bir ülkedir. Bu çalışmada, Kastamonu bölgesinden temin edilmiş kil değişik reçetelerde kullanılarak stoneware bünye ve sırlarının üzerine teknik ve estetik açıdan etkileri incelenecektir. Laboratuar koşullarında hazırlanan bünyeler döküm yöntemi ile şekillendirilecek ve sinterlenecektir. Kendi öz kaynaklarımızı değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilecek bu çalışmada Kastamonu bölgesi kili yeni bir kullanım alanı kazandırılması planlanmaktadır. Proje kapsamında ilk aşamada seçilecek kil örneğine karakterizasyon, renk ve boyutda küçülme testleri ve deneyleri yapılacaktır. Killerin karakteristik özellikleri belirlendikten sonra stoneware sır ve bünye bileşimlerinde değişik oranlarda ilave edilerek reçeteler hazırlanacaktır. Elde edilen sırlara sertlik ölçümü, dilatometre, ısı mikroskobu, SEM, EDX, XRD vb. Testler yapılacaktır. Bünyelerin ise litre ağırlığı, viskozite, boyutça küçülme, su emme, dilatometre, deformasyon, ısı mikroskobu, mukavemet, TG-DTA ve mikroyapı analizleri yapılacaktır. Daha sonra üretilen sır ve bünyelerle zengin görsel etkiye sahip sanatsal seramik eserler elde edilmesi planlanmaktadır.