GETTIER SONRASI EPİSTEMOLOJİYE ELEŞTİREL BİR KATKI: İNANCIN REFLEKSİF NİTELİĞİ - KARACA, Çağlar (Turk Felsefe Dernegi, 2023)
Bu makalede inançların öznel ve özneler arası temellerini ele alan bir felsefî analiz sunulmaktadır. Analitik felsefede inanç-bilgi ilişkisini kesinlik ideali üzerinden açıklama girişimi eleştirilmekte ve inancın ilişkisel doğasını temel alan skeptik bir yaklaşım önerilmektedir. Güncel literatürde genellikle bir öznenin belirli bir önermeye inanması veya bu önermeyi bilmesinin anlamı üzerinde durulmaktadır. İnancın öznel gerçekliğini anlamak bakımından önermesel tutumların önemi kabul edilmelidir, ancak inanmak ve bilmek arasında, gönderimde bulunan özneye bağlı olarak ortaya çıkan değişkenlik de göz ardı edilmemelidir. Bu bağlamda, makalede Gettier sonrası epistemolojide inancın bilginin bir ön koşuluna indirgenmesi eleştirilmektedir. Alternatif olarak inancın özneler arası dinamikleri irdelenerek inancın refleksif bir doğası olduğu ileri sürülmektedir. İnançların refleksif olması, aynı zamanda kesinlik idealinin yerine kesinliğe yakınsama ilkesinin koyulması ve inançların süreçsel gerçekliğinin kabul edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Keywords: gettier problemi; knowledge; inanç; bilgi; kesinlik; Gettier problemi; şüphecilik; refleksivite; inanç; kesinlik; gettier problem; B1-5802; reflexivity; belief; knowledge; certainty; Gettier problem; scepticism; reflexivity; scepticism; Philosophy; Felsefe; şüphecilik; bilgi; refleksivite; Philosophy (General); belief; certainty