Vakit namazlarının cemaatle kılınması ile ilgili rivayetler (tahriç ve değerlendirme) - Mıstaçoğlu, İlhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Çalışmamız Hz. Muhammed’in (sav) vakit namazlarının cemaatle kılınmasına verdiği önemi konu almaktadır. Bu amaçla konuyla ilgili hadis eserlerindeki rivayetler incelenmiştir. Araştırma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, yöntemi ve kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde namaz ve cemaatle namaz konusundaki kavramlara değinilmiş, İkinci bölümde vakit namazlarının cemaatle kılınmasının önemiyle ilgili rivayetler kaynaklardan tahriçleri yapılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde cemaatle namazdan muaf tutulmayı sağlayan durumlarla ilgili rivayetlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde de konunun fıkhî boyutuna değinilmiş, fakîhlerin konuyla ilgili görüşleri ve delillerine yer verilerek bu konudaki kendi tespit ve değerlendirmelerimiz aktarılmıştır.
Keywords: Cemaat, Namaz, Cemaatle namaz, Beş vakit namaz, Vakit namazları, Hadis, Rivayet, Tahric